Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2023 13:01 - © Андрей Мелник атакува Бразилия за украинската кауза
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 4090 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 08.07.2023 13:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
08.07.2023г.

     Олаф Шолц, Джеймс Клевърли, Шарл Мишел, Аналена Бербок, Урсула фон дер Лайнен и по нискостоящи Западноевропейски чиновници пътека направиха до страните от Латинска Америка да ги приобщят към каузата за военно подпомагане на Украйна, за което писах в постинга «09.06 09:01 – © Западът изпуска Латинска Америка».
Пред Financial Times президентът на Колумбия Густаво Петро изтъкна : "Дори и да свършат като скрап в Колумбия, ние няма да предадем руски оръжия, които да бъдат отнесени в Украйна, за да продължим войната. Ние не сме с нито една страна. Ние сме за мир".
"Британците се опитват да намерят правилния баланс в отношенията си с Китай в светлината на своите интереси, както и Бразилия", коментирал бразилски дипломат поведението на британския министър на външните работи Джеймс Клевърли. "Би било абсурдно министърът на външните им работи да отиде в Бразилия и да поиска Бразилия да търгува по–малко с Китай. Той знае, че това няма да се осъществи".
Другарят Луис Инасио Лула да Силва каза на Вурста : Хайде пътувай по живо по здраво!
image

Как в Украйна виждат тези отношения?
"Бразилските козове : как нов световен лидер ще се вклини в конфронтацията между САЩ и Китай", пише Иван Янюк в украинския "Фокус".
Миналата седмица украинският президент Владимир Зеленски назначи нови посланици в различни страни по света. По–специално трябва да се отбележи назначаването на Владимир Мелник, известен бивш посланик в Германия ("Мелник нарича Шолц "оскърбена наденица", писа тогава Spiegel; "Мелник, Шолц и "обидената наденица", беше заглавието на Deutsche Welle), за посланик в Бразилия. Такова кадрово решение свидетелства за важността на направлението. Защо Бразилия е толкова важна за Украйна и как живее една от най–големите държави в света – четете в материала на Фокус. И така, четем :
Бразилия е лидер на Латинска Америка
За редовия украинец Бразилия се свързва главно с футбола, карнавалите и запалителни танци. Всъщност обаче тя е в Топ–5 на най–големите държави в света по територия и нейното икономическо развитие скоро ще позволи да претендира за статута на една от най–развитите икономики на планетата, започва с четките авторът.
Към 2022 година Бразилия е на 11–то място в света по БВП (1810 милиарда долара). Вярно е, че ситуацията с БВП на глава от населението е малко по–лоша – 86–то място (7,5 хиляди долара на човек). Ръководителят на Eurasia Group Клиф Купчан отнася Бразилия към шестте водещи държави от глобалния юг, които в близко бъдеще могат да станат собственици на "златна акция" в конфронтацията между двата хегемона – САЩ и Китай.
image

Бразилия се опитва да балансира между двата най-мощни световни полюса Китай и САЩ 

Съвременна Бразилия иска нито много, нито малко – място в Съвета за сигурност на ООН (където често се избира като непостоянен член), тоест иска да достигне световно ниво. Аржентина е наблизо, но Бразилия е значително по–напред от своите съседи както в икономическо, така и във военно отношение.
Всъщност никой не поставя под въпрос регионалното лидерство на Бразилия, но какви са предпоставките тази държава да влезе в глобалната геополитическа игра?
Бразилия е единствената южноамериканска държава, която е участвала в бойни действия и в двете световни войни и то "от правилната страна на историята". Миналият успех обаче не е достатъчен, за да получите място под слънцето днес. Икономическото развитие и военната мощ са силни аргументи. Въпреки че Бразилия не е участвала пряко във войни през последните десетилетия, нейните военни участват активно в мироопазващи дейности под мандат на ООН. Бразилия също така активно финансира хуманитарни проекти в онези страни, които са пострадали от различни конфликти, по–специално в Източен Тимор, Мозамбик и Ангола. Като подкрепя слабите страни, Бразилия се опитва да заеме лидерство в така наречения Глобален Юг, но има значителна конкуренция от други амбициозни държави тук.
image

Бразилия може да претендира за статут на една от най–развитите икономики в света 

Златната акция на Бразилия в битката между САЩ и Китай
Сега Бразилия наистина се опитва умело да балансира между двата най–мощни световни полюса. Действията на правителството зависят от политическата му посока и външните обстоятелства. Така десният президент Жаир Болсонаро, който ръководи страната от 2018 до 2022 година, по време на президентството на не по–малко десния Доналд Тръмп, значително се сближи със САЩ и влезе в конфронтация с Китай (въпреки факта, че Поднебесната империя стана най–големият търговски партньор на Бразилия от 2009 година). Болсонаро дори си осигури от Вашингтон статута на най–големия съюзник извън НАТО. Смяната на правителствата в САЩ, а през 2022 година и в Бразилия обаче охладиха отношенията между държавите. Десният Болсонаро беше приятел с републиканците, но ляво–старият нов (той вече беше президент в началото на века) лидер на страната Лула да Силва, вместо демократичното правителство на САЩ, предпочита да бъде повече приятел с комунистически Китай и авторитарните режими на Куба, Венецуела, Никарагуа и други.
По едно време Бразилия осуети споразумението за зона за свободна търговия със Съединените щати, обвинявайки последните в прекомерно субсидиране на селското им стопанство, което би било нездравословна конкуренция за самата Бразилия и други държави в региона. Освен това през годините на ляво управление страната получи от Пекин високия статут на всеобхватен стратегически партньор – най–високото ниво на дипломатически отношения в китайската номенклатура (2012 година). Самият Лула да Силва стана един от инициаторите за създаването и стартирането на формата БРИКС (2009), който се позиционира от участниците като алтернатива на клуба G–7.
Лула да Силва се опитва да "продаде" екологичните си инициативи на САЩ (темата за климата е една от централните в предизборната програма на Демократическата партия на САЩ). В крайна сметка именно на територията на Бразилия се намират амазонските гори –  "белите дробове на планетата". В същото време Бразилия развива икономически отношения с Китай, установява сътрудничество в областта на медицината, по–специално ваксинацията, търговията и инфраструктурните проекти, но латиноамериканският гигант все още не се е присъединил към основната инициатива на Пекин – "Един пояс – Един път".
image

Бразилският президент другарят Лула да Силва предпочита да бъде по–приятелски настроен към комунистически Китай на другарят Си Дзинпин

Третият президентски мандат на Лула да Силва протича в напълно различна геополитическа среда от предишните два. В началото на 2000–те БРИКС, флиртът с Китай и други авторитарни социалистически и комунистически режими и други външнополитически действия, насочени срещу господството на САЩ, бяха по–скоро като детски шеги в еднополюсен свят, където един хегемон беше недвусмислено признат. По онова време многополюсният свят беше по–скоро мечта, която не е факт, че ще бъде възможно да се превърне в реалност през целия живот на това политическо поколение. Сега многополюсният свят е обективна реалност и залозите са по–високи от всякога, пише Иван Янюк.
Според политическия експерт от Шефилдския университет Матю Бишоп един от ключовите въпроси, които определят принадлежността към определен лагер, е реакцията на руската агресия срещу Украйна.
Бразилия за Украйна
През шестте месеца на управлението си Лула да Силва вече успя да направи няколко резонансни изявления по този въпрос. По–специално той стигна дотам, че на практика изравни двете страни в конфликта, като обяви, че Руската федерация и "глобалният Запад" са еднакво виновни за избухването на кървавата война. Освен това бразилският лидер изрази мнение, че Украйна може да си върне окупираните територии, но без анексирания през 2014 година Крим. Също така, по време на посещението си в Китай през април Лула да Силва директно обвини в продължаването на войната … Съединените щати, които уж протакат войната, като стимулират Украйна с оръжия (да не би да не е вярно?).
Както бе отбелязано по–горе, ролята на посредник във военните конфликти не е нова за Бразилия – именно в тази област тя се превърна в регионален лидер. Още по време на първия си президентски мандат Лула да Силва се опита да се намеси в конфронтацията между САЩ и Иран, като изрази своите идеи за решаване на проблема с ядрената програма на Техеран и дори успя да привлече подкрепата на Турция по този въпрос. Сега да Силва инициира свои собствени мирни инициативи, по–специално създаването на клуб от съмишленици, които не участват във войната, съответно те ще могат обективно да разрешат спора.
Оливър Стънкел, експерт от университета на фондацията Getulio Vargas, смята, че Бразилия може да няма достатъчно геополитическа тежест, за да реализира своите инициативи по руско–украинската война.
Свят без долара?
Но най–резонансните изявления и дори определени действия в тази посока са инициативите на Лула да Силва, насочени към унищожаване на монопола на долара като ключова международна валута.
"Всяка вечер се питам защо всички страни трябва да базират търговията си на долара", казва президентът на Бразилия в една от речите си.
Първо, правителствата на Бразилия и Аржентина направиха изявление за желанието си да се откажат от долара като валута за международни плащания. И още през юни тази инициатива беше провъзгласена в рамките на БРИКС.
Доцентът по устойчивост и глобално управление от Fletcher School, Tufts University Майкъл Папа отбелязва, че процесите на дедоларизация са се засилили след руското пълномащабно нахлуване в Украйна през 2022 година (това е една от задачите на СВО). Тези инициативи се стартират както на двустранно, така и на многостранно ниво. И така, самата Руска федерация се опитва да замени долара в своите резерви със злато. Наред с това, пускането на нова валута в рамките на БРИКС от Централната банка на тази организация (която между другото е ръководена от бившия президент на Бразилия, съюзник на да Силва Дилма Русеф) е фундаментално нова стъпка в процеса на глобална дедоларизация.
image

Правителствата на Бразилия и Аржентина направиха изявление за желанието си да се откажат от долара като валута за международни плащания

Икономическият наблюдател Бен Нортън отбелязва, че от 1995 година делът на Г–7 в световната икономика е намалял от 45% на 30,7%, докато теглото на страните, които сега са членки на БРИКС, се е увеличило от 16% на 31,5%. Въпреки това Бари Айхенгрийн, професор по икономика и политически науки в Калифорнийския университет в Бъркли, изрази съмнения на кръглата маса на института Брукингс относно възможността за бърза дедоларизация на световната икономика, тъй като темпът на отказ от долара все още е изключително бавен и сега ситуацията се развива главно на ниво изявления (както темпът на  дедоларизация е бавен, така изневиделица ще се разбърза с развитието на СВО).
Какво трябва да направи Украйна по въпроса?
В тази ситуация Украйна трябва да намери нещо (това "нещо" безспорно е посланик Владимир Мелник), което да заинтересува тази амбициозна държава, без да се кара с основните си съюзници. Натрупали субективизъм в хода на отблъскването на кървавата руска агресия, трябва да свикнем, че светът е по–сложен от просто "бяло и черно". Това, че Бразилия не осъжда категорично руската инвазия, изобщо не означава, че подкрепя руската агресия или дори е безусловен съюзник на Китай. Един от геополитическите проблеми на Москва и Пекин е, че и двете нямат истински съюзници, а по–скоро случайни "спътници", обединени ако не от откровена омраза, както в случая с Иран, то от определени претенции към сегашния световен ред. Една такава държава е Бразилия.
image

Андрей Мелник е новият посланик на Украйна в Бразилия

Нейната позиция по–скоро напомня на предвоенната позиция на Франция и Германия, които не искаха да следват каруцата, която управлява Вашингтон, а имаха собствено мнение по всеки повод. Тяхната позиция е променена от голямата война в Европа. Защитата срещу непровокирана агресия стана общ интерес и е ясно, че тук Украйна имаше какво да предложи на Берлин и Париж.
В Бразилия ситуацията е малко по–сложна. Тук Украйна няма какво да предложи пряко по отношение на сигурността. Може да става въпрос повече за продоволствена сигурност, известен обмен на технологии и дипломатическа подкрепа. Но в същото време е важно да не пренебрегваме интересите на основния ни съюзник САЩ. В този контекст е интересен изборът на кандидатурата на посланик в тази трудна, но доста важна страна.
Андрей Мелник (има се предвид украинския дипломатически корпус като цяло) успя да промени курса на външната политика на Берлин. Сега той е изправен пред задачата да направи подобна маневра от другата страна на океана, завършва статията на Иван Янюк.
А дали посланик Мелник вече е научил кой е традиционният за Бразилия колбас?
Linguica (португалско произношение : [lĩˈɡwisɐ]) е бразилска и португалска наденица, приготвена от свинско месо и подправена с лук, чесън, червен пипер и други подправки. Може да се консумира прясна и в готвени ястия или да се подложи на процес на сушене и  консервиране чрез опушване.

image

Linguica за продажба в Espirito Santo, Бразилия

https://kvg55.blog.bg/zabavlenie/2023/06/09/zapadyt-izpuska-latinska-amerika.1871260
https://focus.ua/world/576191-v-polshe-obnaruzhili-vozdushnyy-shar-s-nadpisyami-na-russkom-v-minoborony-otreagirovali
https://www.spiegel.de/politik/deutschland/ukraine-krieg-botschafter-andrij-melnyk-nennt-kanzler-olaf-scholz-beleidigte-leberwurst-a-e8ad90fa-2184-47f2-8e4f-cb050457199c
https://www.dw.com/de/botschafter-melnyk-kanzler-scholz-und-die-beleidigte-leberwurst/a-61673034

© Красимир Говедаров, Главен експерт





Гласувай:
6


Вълнообразно


1. nedovolen - Все едно хиена атакува слон. :)))
08.07.2023 14:19
Все едно хиена атакува слон.
:)))
цитирай
2. анонимен - Все едно хиена атакува слон. :))...
08.07.2023 14:29
nedovolen написа:
Все едно хиена атакува слон.
:)))

гавах аврам не се изказвай неподготвен.
хващай се да работиш,че ще умреш от глад.
мамин паразит.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
08.07.2023 15:31
Тези хора или те не са в ред , или нас смятат , че не сме?
Трябвало да победят Русия, за да има мир, затова им трябвало оръжие!?
Така е мислел не друг, Наполеон! Надявал се, в Москва , Русия да проси мир! Хитлер също е бил пред Москва!
Следователно, укрите трябва поне до Москва да стигнат!
Но, за Наполеон и за Хитлер и това не е било достатъчно!
Явно с разширяването на конфликта се цели Световна война!
цитирай
4. kvg55 - До 1. nedovolen
08.07.2023 16:00
Да, надяват се САЩ да натиснат Бразилия, както смачкаха Германия.
цитирай
5. kvg55 - До 2. nedovolen3
08.07.2023 16:04
Ти за "nedovolen" не бери грижа. А ти хаймана такава, слънчасал си от скитане и не си в свяст – бръщолевиш ги едни.
цитирай
6. kvg55 - До 3. leonleonovpom2
08.07.2023 16:05
Определено се цели Световна война – затова на Незалежната ще се доставят касетъчни бомби. Ако се наложи и атомни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5935018
Постинги: 2839
Коментари: 26154
Гласове: 34451
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930